GLEDALIŠKI ABONMA

sreda, 8. november 2017, ob 19.30, Kulturni center Rogaška Slatina


Boris Devetak in Žan Papič: BUH POMAGEJ

komedija

Smejmo se in Kosovelov dom Sežana

Režija: Danijel Malalan

Igrajo: Boris Devetak, Franko Korošec, Žan Papič

Dogodek je minil.

četrtek, 14. december 2017, ob 19.30, Kulturni center Rogaška Slatina


DAN NOROSTI

komedija

Špas teater

Režija: Boris Kobal

Igrajo: Nina Ivanič, Mirjam Korbar, Jaša Jamnik, Lojze Svete, Uroš Maček, Jernej Kuntner

Dogodek je minil.

četrtek, 25. januar 2018, ob 19.30, Kulturni center Rogaška Slatina


CJ Johnson: Pasji dnevnik CUCKI

komedija

Mestno gledališče Ptuj

Režija: Matjaž Latin

Igralci: Gojmir Lešnjak Gojc, Klemen Slakonja, Nenad Nešo Tokalić

Dogodek je minil.

sreda, 21. februar 2018, ob 19.30 Kulturni center Rogaška Slatina


Goran Vojnović: ČAKALNICA

komedija

Kreker in SiTi Teater BTC

Režija: Uroš Fürst

Igrata: Janez Hočevar Rifle, Lado Bizovičar

Premiera: november 2017

Mitja je pred sklenitvijo sanjskega poslovnega dogovora, za katerega je dolga leta garal, a se nenadoma vse ustavi in znajde se v čakalnici skupaj z M.-jem, skrivnostnim starcem, ki o njem ve veliko več, kot bi smel vedeti. Z ekranov čakalnice Mitjo nagovarjajo ponudniki različnih rajev, tako na Zemlji kot v onostranstvu. Počasi mu postaja jasno, da se nahaja nekje vmes, med življenjem in smrtjo. Sprva želi nazaj, a ponudbe božanstev so vse bolj mamljive. Skrivnostni starec postaja ob tem vse bolj živčen, zdi se, da mu je veliko do tega, da Mitjo prepriča o smiselnosti življenja, časa za odločitev pa je vse manj. Prepričajte se, da je življenje tudi po smrti lahko komedija!

torek, 13. marec 2018, ob 19.30 Kulturni center Rogaška Slatina

Anton Tomaž Linhart: ŽUPANOVA MICKA

komedija

SNG Drama Ljubljana

Režija: Luka Martin Škof

Igrajo: Klemen Slakonja, Saša Pavlin Stošić, Rok Kravanja, Uroš Fürst, Nina Valič, Klemen Janežič, Janez Škof

Premiera: 22. septmber 2017

»Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?«

Kdo ne pozna tega prvega odrskega in v slovenski komediji vse do zdaj le redko preseženega Anžetovega poskusa dvorjenja ljubljeni Micki? To dvorjenje po gorenjsko je v isti sapi neizmerno smešno in nadvse zgovorno. Anton Tomaž Linhart je z Županovo Micko, povzeto po takrat popularni Richterjevi dunajski veseloigri Die Feldmühle (Vaški mlin), v letu 1789, ko so Evropo pretresal učinki in posledice francoske revolucije, izvedel pravo malo kulturno in socialno revolucijo na odru ljubljanskega stanovskega gledališča. To je bilo dotlej rezervirano samo za nemščino in italijanščino, Linhart pa je s skupino prijateljev izobražencev uprizoril komedijo v domači govorici ter v duhu novih demokratičnih in svobodomiselnih teženj dokazal, da se slovenščina na odru enakopravno kosa z drugimi jeziki in da si kranjski narod zasluži umetnost v svojem maternem jeziku. Predvsem pa je dokazal, da ima na odru kaj povedati.
V kratki komediji v dveh aktih se je duhovito ponorčeval tako iz koristoljubnih špekulantov kot iz snobizma, tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov, in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem, ki z različnih strani prežijo nanj. In pri vsem tem Linhartov pogled na družbene sloje ni črno­bel: med plemstvom so tudi poštenjaki (v tem primeru je to poštena ženska!), zdrava kmečka pamet pa sem in tja nasede praznemu videzu in lažnivim obetom. Najdragocenejše volilo Linhartove Županove Micke pa je samozavest; jezikovna, razredna, osebnostna in ne nazadnje tudi umetniška.

Save

Save

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !