GLEDALIŠKI ABONMA

Marc Camoletti – Michael Niavarani: (TOTALNO) KATASTROFALNA VEČERJA

komedija, Gledališče Koper

Režija: Samo M. Strelec

Igrajo: Aleš Valič, Mojca Partljič, Igor Štamulak, Vanja Korenč, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec

Uprizoritev: petek, 9. november 2018, 19.30


PREDSTAVA ZA VSAKO PRILOŽNOST

glasbena komedija, Siti Teater

Igrata: Lado Bizovičar, Gašper Konec

Uprizoritev: sobota, 8. december 2018, ob 19.30


PRIZNAM

avtorska komedija

Režija: Nikola Zavišić

Igrajo: Marjana Brecelj, Zvezdana Mlakar, Tina Gorenjak, Aleksandra Balmazovič, Maja Martina Gorenjak

Uprizoritev: četrtek, 24. januar 2019, ob 19.30


Predstava je zelo ostra kritika realnosti in zelo subtilen vpogled na čase, ki bi jih ljudje radi skrili oz. pozabili. Predstava, ki te nasmeji do solz, a hkrati resnično da misliti. Te spomni in opomni. Pet deklet, pet različnih generacij in pet različnih dojemanj življenja, slovenske zgodovine in sedanjosti, ki na hudomušen način prikazujejo situacije v petih različnih življenjskih obdobjih.

Igralke skupaj z gledalci znova podoživljajo pretekli čas, preko komunizma in Jugoslavije, jugoslovanske krize, vojne za Slovenijo, tranzicije, prvih korakov samostojne Slovenije, Evrope in kapitalizma, razmišljajo o sedanjosti in so odločene od doživetega in spoznanega zreti v svetlo prihodnost. Govorijo o času, ki jih je označil in spremenil. Igralke v različnih časovnih odlomkih projicirajo lastne ter hkrati obče strahove, želje, nestrinjanja, nemoči, uspehe, izgube … Vse to na način, ki ga razume prav vsak posameznik in se v njem tudi prepozna. Pet rund, pet ključnih dogodkov, ki so se zgodili v 25. letih življenja v Sloveniji. Vse to v pravem ringu Dejana Zavca. Razprodane predstave niso naključje, saj je to avtorska predstava in hkrati osebna izpoved igralk in celotne ekipe, ki stoji zadaj.

Jure Karas: REALISTI

komedija, SNG Nova Gorica

Režija: Tijana Zinajić

Igrajo: Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir, Anže Vrabec

Uprizoritev: torek, 12. februar 2019, ob 19.30


Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo.

Realisti se v izhodišču navezujejo na nadrealistični, v srži pa satirični, družbeno-kritični humor, kakršnega je utemeljil legendarni angleški Leteči cirkus Montyja Pythona, v Jugoslaviji pa Top lista nadrealista. Lepljenko skečev Realisti v homogeno celoto povezujejo s temami iz našega vsakdanjega, »realističnega« življenja, in v njej odslikavajo družbo, v kateri se nezadržno širi praznina duha, njeni miselni vzorci in njene zmote.

Skeči, nekakšne postojanke našega vsakdanjika v prepoznavno slovenskem okolju (na kar z avbo in z barvami slovenske zastave aludirajo tudi kostumi igralcev), tematizirajo usodo priseljencev, samcev, ki jih nihče ne mara; odnos med materjo in sinom, zrelim moškim, ki je še vedno doma in se drži maminega krila, ta pa nad njim bdi in ga oskrbuje; odnos med možem in ženo, ki se brez internetne povezave, vsak na svojem koncu stanovanja, počutita popolnoma izgubljena, saj si nimata kaj povedati; odnos med sosedoma, katerih dialog je sestavljen samo iz rekov in pregovorov, kar kaže na popolno formalnost odnosov, in še bi lahko naštevali. Posamezne skeče v kabarejski maniri povezujejo številni songi, v katerih prepoznamo priredbe in parodije, denimo Queenov ali Kabareta z Lizo Minelli.

Realisti nam skozi smeh kažejo realnost, ki je kaotična, polna tesnobnosti in upravičene zaskrbljenosti, toda hkrati dokazujejo, da dokler se lahko še smejemo lastnim slabostim in zmotam, še ni vse izgubljeno.

Boris Kobal: PROFESIONALCI ESPE

komedija, SLG Celje

Režija: Jaša Jamnik

Igrajo: Renato Jenček, Manca Ogorevc, Živa Selan k.g., Rastko Krošl, Blaž Dolenc, Barbara Medvešček

Uprizoritev: četrtek, 28. marec 2019, ob 19.30


Profesionalci espe je duhovita črna komedija o družini poklicnih hudodelcev, ki jo sestavljajo oče, »upokojeni« ropar in morilec, ki zaradi lesene noge ni več aktiven v poslu, je pa oče iz ozadja, mama, ki vodi finančni in gospodinjski sektor, sin Jure, ki je zdaj postal spiritus agens in movens zločinskih pohodov, in njegova partnerka Bejbi, ki spričo obilnega ozadja bolj kot kaj drugega skrbi za sinovo seksualno zadovoljstvo.

Družina se odloči ugrabiti ženo bogatega poslovneža Hohšteterja, s katero namerava podjetje izsiljevati in si pridobiti precej denarja. Izkaže se, da je sin ugrabil napačno žensko, ob tem pa je kot kolateralna škoda preminil tudi neki naključni menih. Ko se ugrabljenka zbudi iz omame in se izkaže, da ni prava oseba, temveč le tajnica tajkunskega podjetja, sklenejo, da se je morajo zaradi potencialnega izdajstva obvezno znebiti. Nato se zgodi duhovit obrat.

Sosed, ki jih ves čas moti z obiski, se spet prikaže pred vrati in razkrije veliko potegavščino: ugrabljenka je … hm?

Nato sosed in družina združijo moči, ustanovijo firmo Profesionalci espe in se podajo v skupen posel, dobiček pa si bodo pravično delili.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !